Pitate se...

KAMO OTIĆI NA IZLET?

Ovo su samo neka od omiljenih izletišta s Vira.

NIN

12 km

Nin je gradić na malenom otočiću udaljen svega 12 km od otoka Vira. Vožnja automobilom traje manje od 15 minuta.

GRAD NIN

- je najstariji hrvatskih kraljevski grad, stalna ili povremena prijestolnica hrvatskih narodnih vladara. Nin je bio biskupija od 9. - 19. stoljeća. Ima najmanju katedralu na svijetu. Danas je europsko odredište izvrsnosti. Ima solanu sa tisućljetnom tradicijom. Dodirnete li palac kipa biskupa Grgura Ninskog – kaže predaja – osigurali ste sreću. Štoviše, jedan ga je inozemni portal uvrstio među deset najatraktivnijih svjetskih simbola sreće. Vrijedi se uvjeriti!

ZADAR

26 km

Grad iznimne 3000-ljetne povijesti i kulture, udaljen 26 km od otoka Vira. Vožnja automobilom traje oko 30 minuta.

GRAD ZADAR

- smješten je u samom srcu Jadrana i čini urbano središte Sjeverne Dalmacije kao administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije u kojem živi više od 75.000 stanovnika.  Zadar je prava riznica arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja, kao i brojnih suvremenih arhitektonskih ostvarenja poput prvih Morskih orgulja na svijetu. Budite sigurni da će Vas oduševiti svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću.

PAKLENICA

60 km

Nacionalni park proglašen još 1949. godine, udaljen 60 km od otoka Vira. Vožnja automobilom traje oko 50 minuta

NP PAKLENICA

- prostire se na površini od 95 km², na obroncima južnog Velebita, a tu se nalaze i njegovi najviši vrhovi - Vaganski vrh (1757m/nv) i Sveto brdo (1753 m/nv). Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, te širi okolni prostor. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije.

KORNATI

26 km (Zadar)

Nacionalni park proglašen 1980. godine. Sastoji se od 89 otoka i otočića. Obilazak je turističkim brodom s polazišem iz Zadra.

NP KORNATI

- prostire se na površini od 220 km², Od ukupne površine parka, samo oko 1/4 je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice "krune" kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. One su i staništa rijetkih vrsta. Svijet kornatskoga podmorja otkriva također neke druge zadivljujuće priče. A dobro je znati i to da je kopneni dio Parka u privatnom vlasništvu.

TELAŠĆICA

62 km s trajektom

Park prirode okružen s 13 otoka i otočića udaljen 62 km od otoka Vira. Ukupna vožnja automobilom i trajektom traje oko 2 sata.

PP TELAŠĆICA

- proglašena je Parkom prirode 1988. Status zaštićenog područja dobila je još 1980. zahvaljujući svojem iznimno vrijednom biljnom i životinjskom svijetu, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivom arheološkom nasljeđu. Područje Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima, tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne strane i divljim strmim klifovima s druge strane, te prirodnog ogoljelog kamenjara.

VRANSKO JEZERO

64 km

Najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj udaljeno 64 km od otoka Vira. Vožnja automobilom traje oko jedan sat.

VRANSKO JEZERO

- ili Vrana nalazi se u sjevernoj Dalmaciji. Ovo je jezero s mediteranskom klimom. Najveće prirodno jezero i jedno od najvećih močvarnih područja u mediteranskoj Hrvatskoj. Utočište ugroženim pticama, zimovalište za oko 100000 ptica vodarica. Jezerski raj sportskih ribolovaca i biciklista od mora dijeli vapnenački greben. Na jezeru je ribogojilište i kamp, a jezero se svrstava u omiljeno odredište ribiča iz cijelog svijeta.

KRKA

94 km

Nacionalni park na području Šibensko-kninske županije udaljen 94 km od otoka Vira. Vožnja automobilom traje 1 sat i 15 minuta.

NP KRKA

- smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole. Nacionalnim parkom proglašena je 1985. godine. S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

PLITVIČKA JEZERA

151 km

Najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj udaljen 151 km od otoka Vira. Vožnja automobilom traje oko 1 sat i 45 minuta.

PLITVIČKA JEZERA

- Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

ZAGREB

306 km

Metropola i glavni grad Republike Hrvatske udaljen 306 km od otoka Vira. Vožnja automobilom traje oko 3 sata i 20 minuta.

GRAD ZAGREB

- nalazi se u kontinentalnoj središnjoj Hrvatskoj, na južnim obroncima Medvednice te na obalama rijeke Save. Zagreb je najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovništva. Zagreb je kulturno, znanstveno, gospodarsko i upravno središte Republike Hrvatske i Zagrebačke županije. Zahvaljujući ulozi najvećeg prometnog centra u Hrvatskoj, razvijenoj industriji s dugom tradicijom i znanstvenim i istraživačkim ustanovama, Zagreb je gospodarski najrazvijeniji grad u Hrvatskoj.